Sayfalar

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Win 7 Oyunlarda Tam Ekran Sorunu %100 Çözüm

Önce Yazılı Anlatım.. 1. masaüstüne sağ tuşla tıklayıp ekran çözünürlük ayarlarına giriyoruz. 2. ekran çözünürlüğünü 1024 * 768 yapıp uyguluyoruz ve ayarları sakla diyoruz. 3. orda gelişmiş ayarlar diye küçük bi tuş var ona tıklıyoruz. 4. orda intel denetim sekmesine geliyoruz 5. ölçeklendirmeden tam ekran ölçeklendir i seçiyoruz ve tamam diyoruz. 6. ekran çözünürlüğümüzü geri eski haline getirip uygula diyoruz sorunumuz çözülmüştür.

RESİMLERİ BÜYÜLTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN!!!!

3 Temmuz 2012 Salı

100 Monolog



Dünya tiyatro eserlerine ayrılmış olan dizinin bu ikinci cildinde, 33 yazarımızın 64 oyunundan 100 parça bulunmakta. Diğer kitap gibi bu kitap da, tiyatro oyuncu adaylarının sahne çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.
İçinden monolog seçilmiş her oyunun özeti verilmiş, böylece adayların parça seçimi sürecinde, oyunun türü ve konusu üzerinde daha çabuk bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır.
                                                        

Monologlar, ülkemizdeki Cumhuriyet sonrası tiyatro edebiyatına kalıcı katkıları olmuş yazarlarımızın oyunlarından seçilmiştir.
Tiyatro oyuncu adaylarının sahne çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla Türk oyunlarından hazırlanmış olan bu kitap, 54 oyundan 100 parça içermektedir.


Uygulamalı Tiyatro Eğitimi



.400 Oyunculuk Uygulaması .Rol Uygulamaları .Mimik Çalışmaları .Diksiyon Çalışmaları .Vücut Eğitimi
.150 Monolog .Antik Yunan Tiyatrosu .Roma Tiyatrosu .Ortaçağ Tiyatrosu .Sanatsal Akımlar
.Shakespeare Oyunculuğu .Komedi Oyunculuğu .Stanislawski Oyunculuğu .Çehov Tiyatrosu
.Absürd Tiyatro .Epik Tiyatro .Yoksul Tiyatro .Tiyatro Sözlüğü
bölümleriyle bu konuda yayınlanmış en önemli kaynaktır.
                       
                                         
Yılmaz Arıkan: 1961 Yılında Sorgun'da doğdu. Eğitimini İstanbul'da tamamladı. Lise eğitimi sırasında
Ali Poyrazoğlu-Korhan Abay Tiyatro Atölyesi'ni bitirdi. Daha sonra Berlin Senatosu'nun düzenlediği 
temel tiyatro kursuna ve Hamburg Tiyatro Atölyesi'nin çalışmalarına katıldı. 28 yıldır tiyatro ile uğraşmakta
olup,tiyatro eğitimi ile ilgili beş kitabı yayınlandı. Onlarca oyun yazdı,yönetti ve yüzlerce oyunda rol aldı.
Bugüne kadar binlerce öğrenciye tiyatro eğitimi verdi. Berlin'de Konservatoryum'da tiyatro öğretmenliği
yaptı. Halen Berlin Stadsloss Noobit'te tiyatro öğretmenliği yapmakta olup, kendi tiyatrosu ''Tiyatro
Düşü'nde'' çalışmalarını sürdürmektedir.

Dram Sanatı: Tiyatroya Giriş


Tas devrinden bu yana insanoğlunun bir parçası olagelmiş tiyatro, ister Ege kıyılarındaki bir antik tiyatroda, ister ortaçağın ilkel, arabalı sahnelerinde sergilensin, her çağda insanoğluna yaşamındaki o eksik parçayı verebilmiş, dönemine ayna tutmayı başarabilmiştir. 
                                                      

Bu kitap da, bu sürekli yeniden doğan ölümsüz sanatı keşfetmede bir kılavuz olmayı amaçlıyor. Özdemir Nutku'nun tiyatronun temel bilgilerine ilişkin konuları yalın, ama dizgesel bir biçimde topladığı Dram Sanatı öğrenciler, amatörler, kısacası tiyatroyla ilgilenen herkes için vazgeçilmez bir kaynak.
 

Konservatuar Yardımcı Kaynaklar


  Konservatuar için Yardımcı kitaplar 

Diksiyon için gerekli kaynaklar;

1.M.E.B. yayınları [ Alıştırmalı diksiyon sanatı] Yazar : Nüzhet ŞENBAY
2. M.E.B. yayınları [Diksiyon alıştırmaları] Yazar : Murat ATAK (daha detaylı)


3. Cezmi Koca’nın yazmış olduğu '' Konservatuar sınavlarına hazırlık'' adlı kitap... Adından da anlaşılabileceği üzere sınava girmeden önce neler yapılması gerektiğini,konservatuarı olan okullar,özel okullar, özel  kurslar,içeriği,şartları,nelere dikkat edilmesi gerektiği, konservatuara hazırlanırken tiratların nasıl olması gerektiği,nelere dikkat edilmesi gerektiği ve dünya yazarlarından tirat örnekleriyle ilgili (erkek ve kadın olarak ayrılmış şekilde) geniş bir bilgi veriyor.
 
    İlk defa sınava girecekler için özellikle tavsiye ettiğim kitabin çok fazla faydasını göreceklerdir. Tiyatrocu olmalı mıyım, olmamalı mıyım? Yada neden olmalıyım gibi bir çok soruya cevap verebilecek en güzel kitaplardan birisi.
                                           
4. Özdemir Nutku'nun yazdığı tiyatro tarihi 1ve 2 yi muhakkak alınması gereken bir kitap.
Tiyatro Tarihi Kitabı
5. Yılmaz Arıkan'in yazmış olduğu ''Tiyatro eğitimi'' adli kitabı alıp okuyun. Dünya yazarları,ustalar,monologlar,düşünce sanatları,başlattığı akımlar,öncü olduğu konular içeriyor. Tiyatro alanında çok önemli konulara değinmiş bu kitabı almanızda fayda var.
Tiyatro Eğitimi Kitabı

6. En önemli yardımcı kaynak T. Yılmaz öğüt eseri olan 100 monolog serisi. (toplam 4 kitap) Hem oyunla ilgili kısa özetler, hem de karakterler hakkında küçük bilgiler içeriyor. Özellikle tirat arayan öğrenci adayları için bulunmaz fırsat.

Sınava girecek adaylara başarılar.

Konservatuar Sınavlarına Çalışma Yötemleri


 Nasıl çalışmalıyım? 

Sınavlara kesinlikle kurs eğitimi alarak çalışmalısınız.  Bir oyuncu adayı eğer kendi başına çalışırsa hatalarını göremez, ne olursa olsun kurs eğitimi şart. Her kurs niteliklimi… hayır. Türkiye’de zaten bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kaliteli kurs sayısı var. Bunlar araştırılarak bulunabilir. Diğer taraftan, önüne gelen kurs açmış durumda. Bu tür pislik yuvalarında oyuncu adayının, hevesi kaçabilir. Aman dikkat! Gideceğiniz kurs araştırılmalı, yeri görülmeli ve eğitmenler soruşturmalıdır.

                                        
Yıllar yılı milli eğitim bakanlığının bu tür yuvalarının araştırılarak bulması gerekir diye bas bas bağırdık. Ne ses çıktı ne seda. Devamlı tiyatro gruplarına kurs verilir diye haberler düşmekte. İki oyunda oynayıp, üçüncü oyunda eğitmenlik kimliğine bürünen nice insanlar tanıdım. Bir mekan sahibi olmanız, yönetmen,oyuncu, eğitmen kimliği kazandırmaz. Ara sokaklarda bar üstü açılan yerler  bir erişkin olarak, ne kadar ciddi yapıp yapmadığını anlamanızı sağlar. Bu işler çocuk oyuncağı değil, bir öğrenci adayının hevesini kırmak, olumsuz bir hava bırakmak, yeni başlayanlar için çok kötü bir etki yaratır, kısacası soğutur.  Üstelik bir yılını heba eder. (Bilinçsiz açılan, sadece para kazanma amacı güden kurslara sitemimidir.) 
Eğer kursa gitme şansım yok diyenlerdenseniz, ( ki ciddi bir çoğunluk bu şanstan mahrum durumda) evde çalışacaksınız. Başka alternatifiniz yok. Ayna karşısında çalışarak mimik ve jestlerinizi görebilirsiniz. Diksiyonunuza dikkat etmelisiniz. Bol bol kitap okumalı, araştırmacı bir kimliğe sahip olmalısınız. Tiyatro ne olursa olsun oyunculuğunuzdur. Onu ortaya koyan Klasik yada çağdaş takıntınız olmamalı.

''Sınavda ne yapmalıyım? ''

İşte en sıkıntılı bölüm, sınavda ne yapmalıyım. Tam bir  yıl boyunca hazırlanıp, ygs de ter döktükten sonra barajı geçip buralara kadar geliyorsunuz. tirat,şiir,öyküde hazır.Ve Kapıda adınız okunuyor.Yavaş adımlarla içeri giriyorsunuz. Kesinlikle rahat olmanızı öneriyorum. Ne olursa olsun, jüri karşısında heyecanlanmamanız gerekiyor. Aşırı heyecan hem unutkanlığa, hem sahnede bocalamaya neden olur. İçinizden geldiği gibi rahat bir oyunculuk sergileyin. Unuttuğunuz zaman doğaçlama yapın. Kesip yeniden izin istemeyin. Unutsanız dahi, emin olun jüri anlayışla karşılayacaktır. Sınav öncesi böyle bir şeyi düşünmeyin. ‘‘ her şey iyide, ya sahnede unutursam ’’ gibi düşüncelerle kafanızı meşgul etmeyin.

Sınav öncesi, yemek yemeyin…
En az 2 saat önceden karnınızı doyurun.
Bir okulda sınavda kullanmak için, bazı arkadaşlar ütü, ütü masası gibi bazı gereçler getirdiğine şahit oldum. Bu tür şeyler hem zaman kaybettirir, hem de jürinin tepkisine neden olabilir. Sade bir şekilde sınava girin.