Sayfalar

10 Mayıs 2012 Perşembe

Konservatuara Giriş Sınavları


Konservatuara girişler nasıl yapılıyor?

Her eğitim düzeyine göre giriş şekilleri bazı farklılıklar gösteriyor. Sen 8. sınıf olduğuna göre lise devresinden giriş yapman gerekecek. Bu durumda SBS'den konservatuarın uygun gördüğü miktarda puanı elde ettikten sonra tabi tutulacağın yetenek sınavını başarıyla geçmen durumunda konservatuara girmeye hak kazanırsın. Ondan sonrası okula kayıtlarla ilgili kısımlar ki o konuda da okuldaki çalışanlar sana yol gösterir.

Konservatuara girmek için ne yapmam,nereye başvurmam gerekiyor?


Yapılacak olan her şeyden önce girmek istediğin okula gidip öğrenci işlerinden insanlarla, sonrasında öğrencilerle ve son olarak hocalarla görüşmen lazım. Sınav hakkında ne kadar bilgi edinirsen senin o kadar yararına olacaktır. Konservatuara kesin kayıt yaptırmak için tabi tutulacağın yetenek sınavını geçmen gerekir. Bu yetenek sınavına başvurmak için de yine ilk fırsatta okuldaki insanlarla konuşup sınav tarihleri ve sınav hakkında bilgı edinmen gerek. Çünkü sınav tarihi ve gerekli belgeler genellikle gazetelerde ilan edilır. Hangi gazetenin ne zaman ilanı yayınlayacağını bilmek çok zor olduğu için okulla irtibatı kesmemen senin yararına olacaktır. Hepsi düzgün gittiğinde (düzgün götürmek zor değildir merak etme=)) ) sınav başvuruları açıldığında okula gidıp sınav başvurusu yaparsın. Sonra da sınav tarihi geldiğinde sınava girersin.
Konservatuara giriş sınavları ne yaşlar arasında oluyor,yaş sınırı var mıdır?Konservatuarlarda her eğitim düzeyi için sınıf bulunduğundan dolayı üniversite seviyesine gelene kadar yaş sınırıyla ilgilı fazla bilgiye ihtiyaç duyacağını düşünmüyorum. Ancak yine de okula gidip sınav ile ilgilı görüşürken bulunduğun yaşta girebileceğın en alt sınıfın ne olduğunu sor. Gireceğin sınıf ne kadar alt olursa gireceğin yetenek sınavı da o kadar kolay olacaktır, unutma. Sene kaybı yaşamak gibi bir derdin olmasına gerek yok. Müzik konusunda yaş konusu başka alanlara nazaran çok daha esnektir.

Konservatuara giriş sınavları ne zaman yapılıyor?

Yukarıda da belirttiğim gibi bu sorunun cevabını ancak okuldan alabilirsin.

Konservatuara giriş sınavları İzmir çapında nerede yapılıyor?

İzmir'i bilmiyorum. Bu konuda bir cevap veremem. Ancak şunu söyleyebilirim; konservatuarla ilgili sınavlar da dahil olmak üzere her şey konservatuar binası içinde vuku bulur.


Giriş sınavlarını kazanabilmek için tecrübeli öğretmenler ile çalışmam gerekir mi?

Daha önce konservatuar okuduğunu veya bir öğrencisinı konservatuara hazırlayıp başarılı olduğunu kanıtlayamayan hiçbir hocayla çalışmamanı öneririm. Bu konuda tecrübe çok fazla öneme sahiptir. Kesinlikle tecrübeli bir hocayla çalışman gerek yani.






Sınavlarda neler soruluyor?Genel olarak sınavlarda çalgı, solfej, müzkal teori bilgisi, dikte, ezgi ve ritm tekrarı ve kulak duyuşu alanları senin başarılı olman gereken temel öğelerdir. Ancak bunların seviyeleri okuldan okula değişiklik gösterir. Yine sınavla ilgili bilgi almaya gittiğinde bu konuda da bilgi almayı ihmal etmemeni tavsiye ederim. Daha sonra da aldığın bilgiyi tecrübeli birine sorarsın, o da seni bilgilendirir.

Sınavda kullandığım müzik enstrumanına uygun bir parça çalmam isteniyor mu?İsteniyorsa ne tür parçalar isteniyor ?

Senin çalgın gitar olacak yanılmıyorsam. Konservatuarların batı tarzı klasik müzik eğitimi verdiğini bilmeni isterim. Yani elektro gitarla sınava giremezsin. Ya da klasik gitarla çalıyor olsan da klasik müzik çalmadığın sürece sınava giremezsın. Gitarda neler çaldığını bilmediğim için bu konuda bir şey söylemem uygun olmaz. Seni bilgilendirmesi için konservatuarın gitar hocasıyla görüşmen lazım. 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda gitar hocası Mehmet Gürgün bildiğim kadarıyla. Okula gidip kendisiyle görüşürsen ona çalarak fikirlerini alabilır veya hazırlanmak için ondan döküman isteyebilirsin. Bu arada okuldaki gitar öğrencileriyle de konuşmayı ihmal etme.
Giriş sınavlarında sbs puanı etkili oluyor mu ?

SBS puanın tabii ki etkilidir. Ancak ne kadar puan yapman gerektiğini bilmiyorum. Lisans bölümüne girişte ÖSS'den sadece baraj puanı istediklerini düşünürsek SBS'den de fazla puan isteyeceklerini zannetmiyorum ama yine de belirlenmiş olan asgari puanı yine okulun öğrenci işleri bölümünden öğrenebilirsin.

Kaynak: http://www.gitaristan.com/club/forum_posts.asp?TID=17235
etiket:  konservatuar öss , sbs, konservatuar kursu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.