Nasıl çalışmalıyım?
Sınavlara kesinlikle kurs eğitimi alarak çalışmalısınız. Bir oyuncu adayı eğer kendi başına çalışırsa hatalarını göremez, ne olursa olsun kurs eğitimi şart. Her kurs niteliklimi… hayır. Türkiye’de zaten bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kaliteli kurs sayısı var. Bunlar araştırılarak bulunabilir. Diğer taraftan, önüne gelen kurs açmış durumda. Bu tür pislik yuvalarında oyuncu adayının, hevesi kaçabilir. Aman dikkat! Gideceğiniz kurs araştırılmalı, yeri görülmeli ve eğitmenler soruşturmalıdır.
Yıllar yılı milli eğitim bakanlığının bu tür yuvalarının araştırılarak bulması gerekir diye bas bas bağırdık. Ne ses çıktı ne seda. Devamlı tiyatro gruplarına kurs verilir diye haberler düşmekte. İki oyunda oynayıp, üçüncü oyunda eğitmenlik kimliğine bürünen nice insanlar tanıdım. Bir mekan sahibi olmanız, yönetmen,oyuncu, eğitmen kimliği kazandırmaz. Ara sokaklarda bar üstü açılan yerler bir erişkin olarak, ne kadar ciddi yapıp yapmadığını anlamanızı sağlar. Bu işler çocuk oyuncağı değil, bir öğrenci adayının hevesini kırmak, olumsuz bir hava bırakmak, yeni başlayanlar için çok kötü bir etki yaratır, kısacası soğutur. Üstelik bir yılını heba eder. (Bilinçsiz açılan, sadece para kazanma amacı güden kurslara sitemimidir.)
Eğer kursa gitme şansım yok diyenlerdenseniz, ( ki ciddi bir çoğunluk bu şanstan mahrum durumda) evde çalışacaksınız. Başka alternatifiniz yok. Ayna karşısında çalışarak mimik ve jestlerinizi görebilirsiniz. Diksiyonunuza dikkat etmelisiniz. Bol bol kitap okumalı, araştırmacı bir kimliğe sahip olmalısınız. Tiyatro ne olursa olsun oyunculuğunuzdur. Onu ortaya koyan Klasik yada çağdaş takıntınız olmamalı.
''Sınavda ne yapmalıyım? ''
İşte en sıkıntılı bölüm, sınavda ne yapmalıyım. Tam bir yıl boyunca hazırlanıp, ygs de ter döktükten sonra barajı geçip buralara kadar geliyorsunuz. tirat,şiir,öyküde hazır.Ve Kapıda adınız okunuyor.Yavaş adımlarla içeri giriyorsunuz. Kesinlikle rahat olmanızı öneriyorum. Ne olursa olsun, jüri karşısında heyecanlanmamanız gerekiyor. Aşırı heyecan hem unutkanlığa, hem sahnede bocalamaya neden olur. İçinizden geldiği gibi rahat bir oyunculuk sergileyin. Unuttuğunuz zaman doğaçlama yapın. Kesip yeniden izin istemeyin. Unutsanız dahi, emin olun jüri anlayışla karşılayacaktır. Sınav öncesi böyle bir şeyi düşünmeyin. ‘‘ her şey iyide, ya sahnede unutursam ’’ gibi düşüncelerle kafanızı meşgul etmeyin.
Sınav öncesi, yemek yemeyin…
En az 2 saat önceden karnınızı doyurun.
Bir okulda sınavda kullanmak için, bazı arkadaşlar ütü, ütü masası gibi bazı gereçler getirdiğine şahit oldum. Bu tür şeyler hem zaman kaybettirir, hem de jürinin tepkisine neden olabilir. Sade bir şekilde sınava girin.
Not Alıntıdır:http://www.tiyatrodunyasi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.